Jak správně používat klimatizaci v autě

Vážení zákazníci, 
  

věděli jste, že více než 50% řidičů nevyužívá svou klimatizaci efektivně? V letním období je přitom správné použití klimatizace zásadní. Letní teploty totiž dokážou auto pořádně rozehřát a následná jízda v horkém autě není nic příjemného! Při parkování na přímém slunečním světle e snadno během několika hodin vyšplhá teplota v interiéru i na více než 50 °C.
  
Jak tedy na to?
  
   it“, je otevřít všechny dveře nebo okna. Tím se teplota v autě rychle srovná s okolním prostředím a i těch třicet stupňů je lepších než padesát.
Každopádně nastartovat zavřené vyhřáté auto a pustit naplno klimatizaci není ten nejrychlejší způsob, jak z auta horko dostat. Prostě otevřete všechna okna a nechte to horko z auta utéct. Pak bude mít klimatizace s ochlazováním vzduchu v interiéru mnohem méně práce.

Jak nastavit klimatizaci?
  
  
Snažte se, aby klimatizace nemířila přímo na vás. Ideální je, když směřuje proud vzduchu na strop a do stran k oknům. Vzduch se stejně v autě promíchá. Intenzivní proud vzduchu na těla cestujících není moc zdravý, protože vysušuje sliznice, hůře se pak dýchá a může to vést i k bolestem svalů a kloubů a dalším potížím.
Tělu také moc neprospívají velké teplotní skoky, takže si nenastavujte teplotu příliš nízko ve srovnání s okolním prostředím. Pokud jedete krátkou trasu, například ve městě, je snad lepší si na tu chvíli jen stáhnout okénka a klimatizaci ani nezapínat. Na delší cestě si teplotu oproti okolí klidně snižte víc. Na dlouhé trase bez častých zastávek si raději nastavte příjemné klima, ať vás velké horko neunavuje.
    


   
PS: Pokud to je možné, parkujte ve stínu :).